Caransa Groep ontwikkelt grootste en meest energie-efficiënte Tier 3- en 4- datacenter in Amsterdam

Amsterdam, 12 december 2016,

Caransa Groep ontwikkelt op eigen grond in het Westelijk Havengebied van Amsterdam het grootste hoofdstedelijke datacenter. Voor dit 100.000 m2 tellende datacenter, dat naast het hoofdkantoor van Telegraaf Media Groep zal verrijzen, heeft de vastgoedeigenaar en -ontwikkelaar zijn krachten gebundeld met de belangrijkste stakeholders op het gebied van energie, connectiviteit en duurzaamheid, waaronder technisch dienstverlener USG Engineering Professionals (de verbindende factor tussen mensen, kennis en netwerken). De plannen passen binnen het gemeentelijke beleid gericht op duurzame datacenters. Gezamenlijk hebben partijen de kennis en expertise in huis voor de realisering van energie-efficiënte Tier 3- en Tier 4-datacenters.

De metropoolregio Amsterdam behoort met Londen en Frankfurt tot de drie belangrijkste datacenter-hubs in Europa. Daarnaast is Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Door de opkomst van clouddiensten en big data maakt de datacentermarkt een ongekende groei door. De sector, die als een van de sterkste pijlers onder de Nederlandse economie wordt genoemd, is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en zal door onder meer het ‘Internet of Things” (IoT) een nog veel grotere vlucht nemen. De verwachting is dat de vraag naar datacenters in de regio Amsterdam de komende jaren sterk zal blijven toenemen.

Na de recente oplevering van de datatoren op het hoofdstedelijke Science Park is dit het tweede datacenter van de Caransa Groep. Het nieuwe project wordt het meest energie-efficiënte datacenter van Amsterdam en past naadloos in de klimaatdoelstellingen van de hoofdstad om 40% minder broeikasgassen te produceren in 2025. Omdat de huidige generatie datacenters grootverbruiker van energie is, is toepassing van technologieën als WKO (Warmte- en Koude-opslag) en andere grensverleggende systemen noodzakelijk. In combinatie met continue bewaking van het energieverbruik zal dit in het nieuwe datacenter een belangrijke energiebesparing opleveren.