Caransa Groep verkoopt datacenter in Westelijk Havengebied aan GGID

GGID koopt per 8 juli 2021 de ontwikkeling van het grootste en meest energie-efficiënte datacenter in Amsterdam van initiatiefnemer Caransa Groep. De ontwikkeling is gelegen aan de Donauweg in Amsterdam Westpoort. Caransa Groep is dit project gestart wegens de toenemende vraag naar datacenters.

Duurzame karakter
Het datacenter heeft de ambitie om het meest duurzame datacenter ter wereld te worden. Ankerhuurder en technologie partner, EscherCloud, een aanbieder van duurzame cloud services voor AI en HPC, zal een duurzame koeltechnologie implementeren in het datacenter.

Samenwerking
De laatste jaren is intensief samengewerkt met Port of Amsterdam, gemeente Amsterdam en Westpoort Warmte om het nieuwe en duurzame datacenter binnen het gemeentelijk datacenterbeleid te laten passen. Zonder de inzet van Port of Amsterdam en de gemeente Amsterdam zou het nooit mogelijk zijn geweest om de omgevingsvergunning te verkrijgen.

Achtergrond
Het circa 100.000 m2 tellende datacenter bestaat uit 3 torens van elk 80 meter hoog die gefaseerd zullen worden gebouwd. De eerste paal is medio juni 2021 geslagen en de oplevering van de eerste toren staat voor medio 2023 gepland.

Dankzij de uitstekende connectiviteit in het gebied is de ligging van het datacenter optimaal. De ruggengraat van het internet loopt dwars door Amsterdam Westpoort, wat daardoor een uiterst geschikt gebied is voor de vestiging van datacenters. Het datacenter heeft daarbij de beschikking over een elektriciteitscapaciteit van 100 MVA.

Caransa Groep ontwikkelde eerder al het in eigendom zijnde 72 meter hoge datacenter AMS1, ook wel de Amsterdam Data Tower genoemd, op het Science Park in Watergraafsmeer.

Betrokken partijen:
• Architect: Rosbach Architects B.V.
• Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs B.V.
• Installatieadviseur: HaskoningDHV Nederland B.V.
• Makelaar: AC Niellsen Data Center
• Duurzaamheidsadviseur: Sustainable Network Consultancy