Historie

In 1931 opende het nieuwe gebouw aan het Scheldeplein 1-5, door de pers omschreven als “het glazen paleis van fa. Sieberg”, haar deuren voor de eerste klanten van garagebedrijf Sieberg. Het gebouw is ontworpen door architect N. Ch. Dekker.

“De architect heeft zich laten inspireren door een combinatie van de Amsterdamse School en het modernisme”

De Sieberg garage is opgebouwd uit meerdere etages met een inpandige hellingbaan. De balkons aan de gevel zijn bedacht zodat brandweerlieden gemakkelijk toegang tot het gebouw konden krijgen. In 1939 werd een groot gedeelte van het pand ingericht voor het assemblage van Willys personenwagens. In 1943 werd het pand tijdens de Tweede Wereldoorlog gevorderd door de bezetters, voor de opslag van oorlogsmaterieel. Een paar jaar na de oorlog opende Dodge een showroom en een benzinestation in de Sieberg garage.

In de jaren ‘60 heeft Knijn het pand gekocht. De familie Knijn runde een Fiat showroom en een schadebedrijf in het pand. Na verplaatsing van het schadebedrijf naar Weesp, is de vrij gekomen ruimte op de 2e verdieping (groot circa 2.000 m²) aangewend voor het starten van een bowlingcentrum. De officiële opening van Knijn Bowling vond plaats op 9 september 1971. In 1979 heeft ABN AMRO het pand verkregen. De bank had zich op nagenoeg de gehele begane grond gevestigd. Sinds 2006 is Albert Heijn gevestigd op een groot oppervlak van de begane grond en een gedeelte van de 1e verdieping.

In 2012 heeft Caransa Groep het pand in eigendom verkregen. De parkeergarage heeft altijd haar functie behouden en werd benut door de huurders van het pand. In 2014 is de parkeergarage gerenoveerd en aangepast aan de huidige normen en eisen welke gelden voor een parkeergarage. In 2015 heeft Albert Heijn haar winkel vergroot. Tijdens de verzwaring van de begane grond vloer in 2021, ten behoeve van de nieuwe bouwlaag op het dak, heeft de Albert Heijn opnieuw zijn gehele winkel vernieuwd.

Ontwerp

In de afgelopen jaren heeft het Scheldeplein een positieve verandering doorgemaakt, waarbij het plein opnieuw is ingericht en het RAI-complex is uitgebreid waarin nu onder andere restaurant The Traveller is gevestigd. De uitstraling die het gebouw Scheldeplein 1-5 had, met haar markante ligging op het plein, pastte niet meer in het huidige beeld. Wij hebben het gebouw de passende uitstraling terug gegeven die deze locatie verdiend.

Huidige situatie

Het gebouw beslaat de gehele kop van een huizenblok, begrenst door de Geul- en Geleenstraat en het Scheldeplein en heeft een totaal grondoppervlak van ruim 5.500 m². Het geheel is opgetrokken in gewapend beton. De gevel was rondom nagenoeg van glas in kunststof kozijnen en verder uitgevoerd in een zacht-rood kleurig handvormsteen en Beiersch graniet. De gevel heeft in het verleden verschillende transformaties ondergaan, het meest kenmerkende is de raamverdeling. In de oorspronkelijke situatie waren de raampartijen verdeeld in kleine ruitjes, wat het pand een luxe uitstraling gaf. In de jaren ‘50 en ‘60 zijn de kleine ruitjes vervangen voor grote glasvlakken. In een later stadium, omstreeks de jaren ‘80 zijn de stalen kozijnen vervangen door kunststof kozijnen.

Op de begane grond is de Albert Heijn gehuisvest. De kelder en de begane grond op de hoek Scheldeplein – Geulstraat is sinds april 2023 verhuurd aan Train More. De parkeergarage is gepositioneerd op de 1e verdieping, welke ontsloten wordt vanuit de Geulstraat. De gehele 2e verdieping wordt bezet door bowlingcentrum Knijn met haar entree aan het Scheldeplein. De plint van de voorgevel maakte een onrustige indruk. De entrees vormden samen geen geheel en de plint vormde geen eenheid met de totale gevel. Eveneens ontbrak de eenheid in de wijze waarop reclame-uitingen op de gevel terugkwam. De huurders presenteerden zich op verschillende wijze op allerlei plekken op de gevel, wat bijdraagt aan een onrustig, rommelig gevelbeeld. Geheel samenvattend had het pand niet de juiste uitstraling en allure die deze markante locatie verdient.

Renovatie

In 2014 zijn wij samen met Dok Architecten gestart met het samenstellen van een herontwikkelingsplan: een uitbreiding van de kelderbak, de renovatie van de gevel en het realiseren van een nieuwe bouwlaag waarin appartementen worden gepositioneerd. De voormalige gevel is teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat. De grote raamvlakken in de kunststof kozijnen zijn vervangen voor kleine ruitjes in slanke stalen profielen. Daarnaast is het metselwerk en het graniet van de gevel schoongemaakt.

Gevelrenovatie

De kunststof kozijnen zijn vervangen door slanke stalen profielen in een donkere antraciete uitvoering. De grote glasvlakken zijn vervangen voor ruiten van 70×70 cm, uitvoering in HR++ glas. Eén “raampartij”, welke vanaf de vloer van de 1e verdieping tot aan het plafond van de 2e verdieping loopt, bestaat horizontaal uit drie ruiten en verticaal uit acht ruiten. De raampartij is in het midden, ter plaatse van de vloer van de 2e verdieping, onderbroken door antraciet aluminium plaatmateriaal. Aan de Scheldepleinzijde is de nieuwe gevel van de dakopbouw opgebouwd uit stalen penanten met glas omkleed en voorzien van verlichting op de kop. Deze penanten fungeren tevens als terrasafscheiding, pergola of gevelelement. De penanten van de dakopbouw zijn qua positie doorgezet in lijn met de penanten op de bestaande gevel. De gevel aan de Geleenstraat is vergelijkbaar met die van het Scheldeplein. De nieuwe gevel aan de Geulstraatzijde repeteert qua uitvoering de onderliggende gerenoveerde gevel. De gevel is over de totale breedte voorzien van beglazing en het schuine dak wordt bedekt met dakpannen, waarbij de hellingshoek is afgestemd op het huidige pannendak.

“De drie gevels hebben ieder een eigen karakter, waarbij rekening gehouden is met de structuur van het bestaande pand”

Aan de Scheldepleingevel zijn de verticale lijnen doorgetrokken in de stalen portalen, in de Geulstraatgevel wordt de gevel als het ware gerepeteerd in de dakopbouw. Om het oorspronkelijke gevelbeeld terug te brengen mag de glazen lantaarn niet ontbreken, deze is teruggebracht op de bestaande toren. De lantaarn wordt van binnen aangelicht. De voormalig ontsierde reclame is vervangen voor subtiele slanke stalen belettering in een koper/ geel kleur.

Detaillering
De originele elementen van het gebouw die in het huidige gevelbeeld nog aanwezig zijn; het Beiersch graniet rondom de kozijnen en ingezette stukken in de gevel en het zacht-rode metselwerk, blijven behouden tijdens de gevelrenovatie. In de Geul- en Geleenstraat is de gehele plint voorzien van een granieten borstwering waarin een reliëf is aangebracht. Onder het overstek aan de Geleenstraat worden de raampartijen afgewisseld door natuurstenen penanten. De plint van de voorgevel is nagenoeg geheel voorzien van graniet. Het graniet repeteert zich in de bakstenen gevel en de dakrand wordt afgesloten met een granieten band. De originele glazen lantaarn, welke terug liggend bovenop de toren stond, is eind jaren ‘70 verwijderd.

“De glazen lantaarn wordt in de renovatie teruggebracht en zo in ere hersteld”

De voormalige (niet originele) klok is verwijderd en vervangen voor een led-scherm, waarop de klok wordt geprojecteerd. De reclame wordt (voor zover mogelijk), net zoals in de oorspronkelijke situatie, op subtiele wijze aangebracht op de gevel.

Nieuw bouwlaag met appartementen
De nieuwe bouwlaag, welke het gehele dakvlak beslaat, biedt ruimte voor negen stijlvolle appartementen. De nieuwe verdieping wordt in dezelfde stijl en in harmonie met de nieuwe gevel gerealiseerd, hierdoor is de nieuwe verdieping niet dominant in het gevelbeeld. De terrasafscheidingen zijn een beeldvormend gevelelement en versterken de ritmiek van de gevel. Door de toevoeging van de dakopbouw sluit het pand qua hoogte aan met de omliggende bebouwing.
Voor meer informatie over de appartementen verwijzen wij u door naar de aparte projectpagina www.scheldeplein.amsterdam

Uitvoerende partijen

Architect : Dok Architecten B.V.
Interieurontwerper: Osiris Hertman Studio
Interieurbouw (keukens): KP Interieur B.V.
Houten vloeren: NTU
Stalen deuren: De Rooy Metaaldesign B.V.
Aannemer: Kondor Wessels Amsterdam
Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs B.V.
W-installateur: Terberg Totaal installaties B.V.
E-installateur: Hoppenbrouwers Techniek B.V.
Installatieadviseur: Valstar Simonis B.V.
Bouwfysica en brandveiligheid: Peutz B.V.

Duurzaamheid

Het project isduurzaam herontwikkeld. De kunststof kozijnen zijn vervangen door stalen, slanke, geïsoleerde profielen. Daarnaast is het glas op de verdiepingen vervangen voor isolerend HR++ glas. De appartementen worden verwarmd middels vloerverwarming.

Planning

De renovatie (uitbreiding kelderbak en renovatie gevel) van het gebouw is eind 2020 afgerond.

De appartementen zijn opgeleverd in januari 2023. Meer informatie over de appartementen kunt u raadplegen op: www.scheldeplein.amsterdam

De eerste appartementen zijn reeds bewoond en er zijn nog drie huurappartementen beschikbaar.
Heb je interesse in het huren van een appartement? Neem dan contact op met Von Poll Real Estate via info@von-poll.nl of kijk op de website www.von-poll.nl

Nieuwsberichten

Nieuwsbericht september 2019

Verbouwing Scheldeplein 1-5 van start!

Nieuwsbericht januari 2021

De gevel van het Scheldeplein is weer in het zicht!

Nieuwsbericht september 2021

Funderingsverbetering door bodeminjectie bij paalpunten bij renovatie aan Scheldeplein

Nieuwsbericht mei 2022

Start realisatie appartementen op het dak Scheldeplein

Nieuwsbericht september 2022

Goed nieuws vanaf het Scheldeplein!

Nieuwsbericht mei 2023

De renovatie van het Scheldeplein is gereed en wij zijn trots op het eindresultaat!

Buurtbrief aannemer Kondor Wessels Amsterdam

Buurtbrief juni ’20 Renovatie en verbouw Scheldeplein 1-5 Amsterdam

Buurtbrief juni’20 Scheldeplein

Buurtbrief juli ’20 Renovatie en verbouw Scheldeplein 1-5 Amsterdam

Buurtbrief juli’20 Scheldeplein

Buurtbrief augustus ’20 Renovatie en verbouw Scheldeplein 1-5 Amsterdam

Buurtbrief augustus ’20 Scheldeplein

Buurtbrief oktober ’20 Renovatie en verbouw Scheldeplein 1-5 Amsterdam

Buurtbrief oktober ’20 Scheldeplein

Buurtbrief december ’20 Renovatie en verbouw Scheldeplein 1-5 Amsterdam

Buurtbrief november ’20 v2. Scheldeplein

Buurtbrief januari ’21 Renovatie en verbouw Scheldeplein 1-5 Amsterdam

Buurtbrief januari ’21 Scheldeplein

Buurtbrief oktober 2021

Buurtbrief oktober ’21 Scheldeplein

 

Overige informatie

Specifieke informatie over het project kunt u stellen via prscheldeplein@caransa.nl. Heeft u interesse in het huren van een appartement? Stuur dan een e-mail naar huren@caransa.nl.