Herontwikkeling Scheldeplein te Amsterdam

In 2012 hebben wij het pand gelegen aan het Scheldeplein 1-5 aangekocht, waarin Albert Heijn, Knijn Bowling en Parking Scheldeplein zijn gevestigd. Sindsdien hebben wij inpandig een aantal verbouwingen uitgevoerd, waaronder een uitbreiding van Albert Heijn en de realisatie en ingebruikname van een parkeergarage. De nieuwe herontwikkeling betreft het renoveren van de gevel en het realiseren van een nieuwe bouwlaag met luxe appartementen.

Historie

In 1931 opende het nieuwe gebouw aan het Scheldeplein 1-5, door de pers omschreven als “het glazen paleis van fa. Sieberg”, haar deuren voor de eerste klanten van garagebedrijf Sieberg. Het gebouw is ontworpen door architect N. Ch. Dekker.

“De architect heeft zich laten inspireren door een combinatie van de Amsterdamse School en het modernisme”.

De Sieberg garage is opgebouwd uit meerdere etages met een inpandinge hellingbaan. De balkons aan de gevel zijn bedacht zodat brandweerlieden gemakkelijk toegang tot het gebouw konden krijgen. In 1939 werd een groot gedeelte van het pand ingericht voor het assemblage van Willys personenwagens. In 1943 werd het pand tijdens de Tweede Wereldoorlog gevorderd door de bezetters, voor de opslag van oorlogsmaterieel. Een paar jaar na de oorlog opende Dodge een showroom en een bezinestation in de Sieberggarage. In de jaren ‘60 heeft Knijn het pand gekocht. De familie Knijn runde een Fiat showroom en een schadebedrijf in het pand. Na verplaatsing van het schadebedrijf naar Weesp, is de vrij gekomen ruimte op de 2e verdieping (groot circa 2.000 m²) aangewend voor het starten van een bowlingcentrum. De officiële opening van Knijn Bowling vond plaats op 9 september 1971. In 1979 heeft ABN AMRO het pand verkregen. De bank had zich op nagenoeg de gehele begane grond gevestigd. Sinds 2006 is Albert Heijn gevestigd op een groot oppervlak van de begane grond en een gedeelte van de 1e verdieping.
In 2012 heeft Caransa Groep het pand in eigendom verkregen. De parkeergarage heeft altijd haar functie behouden en werd benut door de huurders van het pand. In 2014 is de parkeergarage, nu bekend als “Parking Scheldeplein”, gerenoveerd en aangepast aan de huidige normen en eisen welke gelden voor een parkeergarage. In 2015 heeft Albert Heijn haar winkel vergroot en compleet nieuw ingericht.

Ontwerp
Huidige situatie

In de afgelopen jaren heeft het Scheldeplein een positieve verandering doorgemaakt, waarbij het plein opnieuw is ingericht en het RAI-complex is uitgebreid waarin nu onder andere restaurant The Roast Room is gevestigd. De uitstraling van het pand Scheldeplein 1-5, met haar markante ligging op het plein, past niet meer in het huidige beeld. Wij geven het pand de passende uitstraling terug die deze locatie verdiend.

Huidige situatie
Het gebouw beslaat de gehele kop van een huizenblok, begrenst door de Geul- en Geleenstraat en het Scheldeplein en heeft een totaal grondoppervlak van ruim 5.500 m². Het geheel is opgetrokken in gewapend beton. De gevel is rondom nagenoeg van glas in kunststof kozijnen en verder uitgevoerd in een zacht-rood kleurig handvormsteen en Beiersch graniet. De gevel heeft verschillende transformaties ondergaan, het meest kenmerkende is de raamverdeling. In de oorspronkelijke situatie waren de raampartijen verdeeld in kleine ruitjes, wat het pand een luxe uitstraling gaf. In de jaren ‘50 en ‘60 zijn de kleine ruitjes vervangen voor grote glasvlakken. In een later stadium, omstreeks de jaren ‘80 zijn de stalen kozijnen vervangen door kunststof kozijnen. Het gebouw is geheel verhuurd. Op de begane grond zijn Albert Heijn en Keukenhuysch gehuisvest. De parkeergarage is gepositioneerd op de 1e verdieping, welke ontsloten wordt vanuit de Geulstraat. De gehele 2e verdieping wordt bezet door bowlingcentrum Knijn met haar entree aan het Scheldeplein. De plint van de voorgevel maakt een onrustige indruk. De entrees vormen samen geen geheel en de plint vormt geen eenheid met de totale gevel. Eveneens ontbreekt de eenheid in de wijze waarop reclame-uitingen op de gevel terugkomen. De huurders presenteren zich op verschillende wijze op allerlei plekken op de gevel, wat bijdraagt aan een onrustig, rommelig gevelbeeld. Geheel samenvattend heeft het pand niet de juiste uitstraling en allure die deze markante locatie verdient.

Renovatie
In 2014 zijn wij samen met Dok Architecten gestart met het samenstellen van een herontwikkelingsplan. De gehele herontwikkeling betreft een renovatie van de gevel en het realiseren van een nieuwe bouwlaag waarin appartementen worden gepositioneerd. De huidige gevel wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat. De grote raamvlakken in de kunststof kozijnen worden vervangen voor kleine ruitjes in slanke stalen profielen. Daarnaast wordt het metselwerk en het graniet van de gevel schoongemaakt. Het pand krijgt met de nieuwe gevel haar allure terug.

Dakopbouw
De dakopbouw, welke het gehele dakvlak van het bestaande dakvlak beslaat, biedt ruimte voor negen stijlvolle appartementen. De nieuwe verdieping wordt in dezelfde stijl en in harmonie met de nieuwe gevel gerealiseerd, hierdoor is de nieuwe verdieping niet dominant in het gevelbeeld. De terrasafscheidingen zijn een beeldvormend gevelelement en versterken de ritmiek van de gevel. Door de toevoeging van de dakopbouw sluit het pand qua hoogte aan met de omliggende bebouwing.

Betrokken partijen
Architect – Dok Architecten B.V.
Constructeur – Van Rossum Raadgevende Ingenieurs B.V.
Installatieadviseur – Valstar Simonis B.V.
Bouwfysica en brandveiligheid – Peutz B.V.
Ruimtelijke onderbouwing – BRO adviseurs in ruimtelijke ordening, economie en milieu B.V.
Ecologie – Econsultancy B.V.

Appartementen

Stijlvolle appartementen
In de dakopbouw worden drie- en vierkamerappartementen gerealiseerd, variërend van 90 m² tot 150 m².

“Ieder appartement wordt voorzien van een eigen buitenruimte”

De appartementen aan de Geulstraatzijde (noord) hebben elk over een beschut gelijkvloers terras onder een pergola. De appartementen aan de zuidzijde beschikken over een ruim dakterras uitgerust met zonnescherm dat het hele terras van schaduw kan voorzien. Het zonnescherm kan eveneens onzichtbaar worden ingeklapt.

Gevelrenovatie
Gevelfragmenten
Gevelaanzichten

De kunststof kozijnen worden vervangen door slanke stalen profielen in een donkere antraciete uitvoering. De grote glasvlakken worden vervangen voor ruiten van 70×70 cm, uitvoering in HR++ glas. Eén “raampartij”, welke vanaf de vloer van de 1e verdieping tot aan het plafond van de 2e verdieping loopt, bestaat horizontaal uit drie ruiten en verticaal uit acht ruiten. De raampartij wordt in het midden, ter plaatse van de vloer van de 2e verdieping, onderbroken door aluminium plaatmateriaal.

Aan de Scheldepleinzijde wordt de nieuwe gevel van de dakopbouw opgebouwd uit stalen penanten met glas omkleed en voorzien van verlichting op de kop. Deze penanten fungeren tevens als terrasafscheiding, pergola of gevelelement. De penanten van de dakopbouw zijn qua positie doorgezet in lijn met de penanten op de bestaande gevel. De gevel aan de Geleenstraat is vergelijkbaar met die van het Scheldeplein. De nieuwe gevel aan de Geulstraatzijde repeteert qua uitvoering de onderliggende gerenoveerde gevel.
De gevel wordt over de totale breedte voorzien van beglazing en het schuine dak wordt bedekt door dakpannen, waarbij de hellingshoek is afgestemd op het huidige pannendak.

“De drie gevels hebben ieder een eigen karakter, waarbij rekening gehouden is met de structuur van het bestaande pand”

Aan de Scheldepleingevel zijn de verticale lijnen doorgetrokken in de stalen portalen, in de Geulstraatgevel wordt de gevel als het ware gerepeteerd in de dakopbouw.
Om het oorspronkelijke gevelbeeld terug te brengen mag de glazen lantaarn niet ontbreken, deze brengen wij terug op de bestaande toren. Eveneens wordt de huidige ontsierende reclame verwijderd en komt deze op subtiele wijze terug door middel van slanke stalen belettering in een zachte koper/geel kleur.

Detaillering

De originele elementen van het gebouw die in het huidige gevelbeeld nog aanwezig zijn; het Beiersch graniet rondom de kozijnen en ingezetten stukken in de gevel en het zacht-rode metselwerk, blijven behouden tijdens de gevelrenovatie. In de Geul- en Geleenstraat is de gehele plint voorzien van een granieten borstwering waarin een reliëf is aangebracht. Onder het overstek aan de Geleenstraat worden de raampartijen afgewisseld door natuurstenen penanten. De plint van de voorgevel is nagenoeg geheel voorzien van graniet. Het graniet repeteert zich in de bakstenen gevel en de dakrand wordt afgesloten met een granieten band. De originele glazen lantaarn, welke terugliggend bovenop de toren stond, is eind jaren ‘70 verwijderd.

“De glazen lantaarn wordt in de renovatie teruggebracht en zo in ere hersteld”

Het huidige uurwerk wordt gehandhaafd en opnieuw in werking gesteld. De reclame wordt (voor zover mogelijk), net zoals in de oorspronkelijke situatie, op subtiele wijze aangebracht op de gevel.

Duurzaamheid

Het project wordt duurzaam herontwikkeld. De kunststof kozijnen worden vervangen door stalen, slanke, geïsoleerde profielen. Daarnaast wordt het glas op de verdiepingen vervangen voor isolerend HR++ glas. Ten behoeve van de appartementen worden op het dak zonnepanelen geplaatst. De appartementen voldoen na realisatie aan de voorwaarden van energielabel A.

Planning

De omgevingsvergunning is inmiddels ingediend bij de gemeente Amsterdam. Afhankelijk van het verloop van de vergunningsaanvraag ziet de voorlopige planning er als volgt uit:
Vergunningsaanvraag – ingediend eind 2016
Start bouw – medio 2019
Oplevering – medio 2020

Overige Informatie

 

DOWNLOADS
Projectinformatie Scheldeplein 1-5

Wenst u op de hoogte te worden gehouden over de voortgang van het project, dan kunt u onderstaand uw gegevens invoeren. Specifieke vragen over het project kunt u stellen via scheldeplein@caransa.nl.