Nieuwbouw Archimedesweg 15, Leiden Bio Science Park

Archimedesweg 15 bevindt zich op het Leiden Bio Science Park en is sinds 2007 onderdeel van onze portefeuille. De afgelopen periode hebben wij plannen ontwikkeld voor deze unieke locatie. Het bestaande gebouw zal worden gesloopt en worden vervangen door een compleet nieuw gebouw dat is ontworpen door Dam & Partners Architecten en ruimte biedt aan kantoren, laboratoria en horeca.

Ontwerp

Leiden Bio Science Park
Het nieuw te realiseren gebouw bevindt zich in Leeuwenhoek, midden in het Bio Science Park, het grootste innovatiegebied op het vlak van Life Sciences & Health van Nederland. Voor het Bio Science Park is een Stedenbouwkundig Masterplan ontwikkeld. De beleving op de campus, losse gebouwen in een groene omgeving en de positie van het landschap zijn belangrijke onderdelen van dit plan. Zo ligt dit nieuwe gebouw tussen de Archimedesweg en de Poelwetering, een klein maar belangrijk historisch water dat deel uitmaakt van de hoofdwaterstructuur. Haaks op deze Poelwetering lagen vroeger de slootjes in het weiland waarvan er nog maar enkele aanwezig zijn.

Ontwerp van het gebouw
Op basis van de oorspronkelijke landschapsstructuur heeft Dam & Partners Architecten een gebouw ontworpen. Een gebouw dat bestaat uit drie langgerekte gebouwen die haaks op de Poelwetering staan, parallel aan de oorspronkelijke structuur.

De drie gebouwen worden met elkaar verbonden door twee atria die geheel van glas zijn.

De trappenhuizen en loopbruggen die zich in de atria bevinden, zorgen voor een letterlijke en figuurlijke verbinding: het zijn plekken waar gebruikers elkaar ontmoeten. Deze structuur biedt verschillende doorzichten en geeft het gebouw een lichte en transparante aanblik.

De tussen- en omliggende ruimtes worden getransformeerd tot een (semi) openbaar landschapsgebied. De inrichting is ontworpen door Karres en Brands Landschapsarchitecten en verwijst naar het historische landschap; bestaande bomen worden dan ook zoveel mogelijk gehandhaafd.

De drie losse gebouwen zijn opgedeeld in verschillende onderdelen die enigszins van elkaar verspringen. Hierdoor krijgt het gebouw schaal en door kleine overkragingen en setbacks ontstaat een gebouw dat minder statisch is.

De gevel van het gebouw is van grote platen glas in diverse soorten wit. Van gesloten, semi-transparant tot en met geheel transparant.

Diepe, verticale lamellen versterken het idee van gelaagdheid en schaal van het gebouw.

Door de cleane en frisse uitstraling van de gevel vormt het gebouw een contrast met het landschap, maar door de reflectie van de bomen in het glas vormt het gebouw tegelijkertijd een geheel met de omgeving.

Op de begane grond komen naast de diverse lobby’s ook een horeca gelegenheid en is er ruim plaats voor het stallen van fietsen, bakfietsen en (elektrische) scooters. Het parkeren gebeurt in een geheel verdiepte garage. De inrit naar deze parkeergarage is relatief onopvallend en volledig opgenomen in de architectuur.

Het nieuwe gebouw is in totaal circa 14.300 m².

Groenontwerp
Het groenontwerp heeft een prominente plek in onze plannen voor Archimedesweg 15. De landschapsarchitecten van Karres en Brands zijn dan ook al in een vroeg stadium bij de ontwikkeling van deze plannen betrokken. Vanuit de gedachte het laboratorium als glazen bouwwerk volledig in het groen te laten landen, is er in samenspraak met de architecten van Dam en Partners ontworpen aan het gebouw en aan haar inbedding langs de Poelwetering en de Archimedesweg.

Alle gevels van het gebouw staan in het groen en ook in het interieur speelt groen een belangrijke rol.

Aan de voorzijde bevindt zich een langgerekte tuin die leidt naar de twee atria. Iedereen die een van deze twee atria betreedt, wordt verwelkomd in een groene oase. Exotische bladplanten in verhoogde bakken met zitranden lopen zelfs door tot de achtertuin. Zo ontstaat er twee keer een doorlopende tuin: van de Archimedesweg door het atrium tot aan de wetering aan de zonnige zuidzijde. De houten vlonder aan de waterkant dient als terras van het restaurant.

Op de vierde verdieping van het gebouw bevinden zich twee dakterrassen. Hier ontstaan informele zitplekken langs de verhoogde plantenbakken. Tussen de planten en meerstammige heesters wordt een aantal tafeltjes geplaatst die kunnen worden gebruikt voor meetings of tijdens pauzes.

Duurzaamheid

Alles is erop gericht om van dit gebouw een innovatief, duurzaam en natuurinclusief gebouw te maken, met grote nadruk op het comfort en welzijn van de gebruikers. Zo draagt dit nieuwe gebouw bij aan een echte poldercampus, waar onder zeer goede ruimtelijke condities in kantoren en laboratoria gewerkt kan worden. En waar land, water en natuur met elkaar verbonden zijn.

Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld middels een WKO bronnen en warmtepompen.

Het gebouw wordt voorzien van een ventilatiesysteem met per gebouwvolume een eigen warmteterugwinning-unit.

Daglichtregeling wordt bij het grootste gedeelte van de verlichting in het gebouw toegepast. Dat wil zeggen dat ruimtes worden voorzien van een daglichtsensor die de sterkte van het invallend daglicht in de ruimte meet. Op basis van die daglichtsterkte wordt de intensiteit van de kunstmatige verlichting bijgesteld.

Alle aspecten met betrekking tot de installatietechnische duurzaamheid voldoen aan de vanuit de overheid verplichte BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) die het terugdringen van CO2-uitstoot van nieuwe gebouwen als doel hebben.

De daken worden intensief beplant of ingezet voor het opwekken van energie middels pv-panelen. Door het vergroenen van daken en het maaiveld kan het project niet alleen water bufferen, maar het water ook vertraagd weer doorgeven. Dit zorgt ervoor dat het project ‘waterproof’ is en adequaat inspeelt op de klimaatsveranderingen.

Planning

De omgevingsvergunning is ingediend bij de gemeente Leiden. De planning is om in het eerste kwartaal van 2022 te starten met de bouw van het nieuwe gebouw. Met een bouwtijd van circa 24 maanden zal het gebouw begin 2024 worden opgeleverd.

Nieuwsberichten

Overige informatie

Specifieke vragen over het project kunt u stellen via: prarchimedesweg15@caransa.nl.
Wenst u op de hoogte te worden gehouden over de voortgang van het project, dan kunt u onderstaand uw gegevens invoeren.