Appartementencomplex De Messina te Amstelveen

Op het perceel, waar voorheen de synagoge was gevestigd, wordt momenteel een nieuw appartementencomplex gerealiseerd. Het appartementencomplex is ontworpen door architectenbureau Boparai Associates Architekten.

Historie
Oude synagoge

Van synagoge naar appartementencomplex
De voormalige synagoge aan de Straat van Messina 10 te Amstelveen is ontworpen door architect E. Spier. De plechtige inwijding van de synagoge vond plaats op 3 juni 1981.
In 2011 voldeed de synagoge niet meer aan de wensen van de toenmalige eigenaar en gebruiker, de Joodse Gemeenschap in Amstelveen. Zij overwogen om nieuwbouw te realiseren aan de Straat van Messina. Uiteindelijk is besloten om te verhuizen naar een andere locatie. Op 9 december 2012 is de Joodse Gemeenschap in Amstelveen verhuisd naar de synagoge “Sjoel Amstelveen”, de voormalige kerk (Bankraskerk) aan de Max Havelaarlaan 435. In januari 2013 heeft Caransa Groep de synagoge verworven. Tijdens de realisatie van de 54 appartementen in het Cobra Kwartier, boven de Trekpleister in winkelcentrum Kostverlorenhof, heeft de voormalige synagoge dienst gedaan als bouwkeet en opslagplaats voor materialen.

Ontwerp
Voorgevel
Achtergevel
Achtergevel

De locatie leent zich uitstekend voor woningbouw, mede door de ligging aan het water; de uitstekende bereikbaarheid en de diversiteit aan voorzieningen in de omgeving. Het appartementencomplex telt vijf bouwlagen en een parkeerkelder. In totaal worden 24 (huur)appartementen gerealiseerd, variërend in oppervlakte van 75 tot 100 m², met ieder een eigen buitenruimte. In de parkeerkelder worden 29 parkeerplaatsen opgenomen, alsmede 24 bergingen.
De nieuwe hoogte van het gebouw vindt zijn aansluiting bij de omringende bebouwing. Door het volume parallel aan het water te positioneren hebben alle woningen uitzicht op het groen. De oost-westligging heeft baat bij ruime raampartijen en balkons aan beide zijden van het gebouw. Om dit te realiseren zijn twee stijgpunten in het blok ontworpen waar de woningplattegronden omheen gevouwen zijn. Dit biedt maximale flexibiliteit bij de indeling van de woningplattegronden en voorkomt een galerij aan het buitenzijde van het gebouw.

“Het ontwerp kent een horizontale en verticale geleding om een levendige uitstraling te bewerkstelligen”

Zowel aan de waterzijde als richting de parkeerplaatsen zijn de riante buitenruimtes van de appartementen door een compositie van gemetselde kaders omlijst. De kaders zorgen ervoor dat ze als integraal onderdeel in het totaalontwerp zijn meegenomen.
Het nieuw te realiseren appartementencomplex wordt opgebouwd uit rustige materialen zoals beige-kleurige bakstenen in combinatie met aluminium donkere kozijnen. Doel hierbij is om op harmonieuze wijze het gebouw te laten voegen in zijn omgeving. Alle appartementen beschikken over een parkeerplaats. In de volledig verdiepte parkeerkelder worden 29 parkeerplaatsen gerealiseerd. Het huidige parkeerterrein wordt aangepast waarbij er vijftien nieuwe parkeerplaatsen worden gerealiseerd, waarvan vijf parkeerplaatsen worden toegekend aan het appartementencomplex. De overige vijftien parkeerplaatsen zijn bestemd voor openbaar gebruik. Ten opzichte van het huidige parkeerterrein worden er na realisatie van het project tien nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd voor openbaar gebruik.

Betrokken partijen
Architect – Boparai Associates architekten B.V.
Aannemer – H&R Bouw B.V.
E-installateur – De Blaauw Installatietechniek B.V.
W-installateur – Terberg Totaal Installaties B.V.
Constructeur – Van Rossum Raadgevende Ingenieurs B.V.
Installatieadviseur – Hiensch Engineering B.V.
Bouwfysica en brandveiligheid – Peutz B.V.

Duurzaamheid

De gemeente Amstelveen heeft de eis gesteld dat het nieuwe complex een gemiddelde GPR van 7,5 moet behalen met een score van 10 op de module energie. Een GPR gebouw bestaat uit vijf duurzaamheidsthema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit ene toekomstwaarde.
Voor het appartementencomplex wordt een WKO (warmte koude opslag) gerealiseerd. Middels de WKO wordt bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van het complex. Vooruitstrevend op het nieuwe regeerakkoord is het complex geheel gasloos. Het gehele dak voorzien met PV panelen en zonnen collectoren. Alle appartementen worden voorzien van energielabel A.

Bouwplaats en Planning

Het is niet te voorkomen, dat de bouwactiviteiten overlast zullen veroorzaken voor de omwonenden. Caransa Groep zal zich maximaal inzetten om deze overlast tot een minimum te beperken. Zo brengen wij de omwonenden middels een digitale nieuwsbrief op de hoogte van relevante (bouw)ontwikkelingen.

Planning
Start bouw – juni 2018
Oplevering – eind maart 2020
Start verhuur – eind november 2019

Een gespecificeerde negen weken schema van de aannemer treft u onderstaand:
9 wekenschema wk 44- wk 04

Onderstaand treft u de bouwplaatstekening van het terrein.
HR Bouwplaatsinrichting versie2

Nieuwsberichten

Nieuwbericht mei 2018
Start voorbereidingswerkzaamheden

Nieuwsbericht december 2017
Start sloopwerkzaamheden

Nieuwsbericht oktober 2018
Bouw De Messina gestart!

Nieuwsbericht april 2019
Bouw van De Messina in volle gang

Nieuwsbericht juli 2019
De Messina gaat de hoogte in!

Overige informatie

De projectinformatie kunt u onderstaand downloaden (PDF). Let op: aan het document kunnen geen rechten worden ontleend.
Straat van Messina 10 – Projectinformatie

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het project, dan kunt u onderstaand uw gegevens invoeren. Specifieke vragen over het project kunt u stellen via demessina@caransa.nl.