Historie

Het pand Karel du Jardinstraat 61-63 werd in 1920-1921 door Kuijt gebouwd. Opdrachtgever was de NV Algemene confectiehandel C&A Brenninkmeijer. In het pand werd kleding voor C&A vervaardigd. Met Hollandia Kattenburg en Gerzon behoorde het atelier voor ruim 400 werknemers tot de grootste van Amsterdam. In 1976 werd het gebouw aan de oostzijde (nummer 65) uitgebreid door architect L. van der Laan uit Leiden. Tot 1984 werd het confectieatelier van C&A gevestigd in het gebouw. Vanaf 1987 was het kantoor van Stadsdeel Zuid.

Ontwerp

Karel du Jardinstraat 61-65 / Fase 1
De eerste t/m vierde verdieping is getransformeerd naar in totaal 53 huurappartementen in het middensegment. De twee- en driekamerappartementen variëren van circa 50 tot 70 m². De appartementen aan de voorzijde zijn voorzien van een semi buitenruimte middels Franse balkons. De appartementen aan de achterzijde beschikken over een balkon of terras.

“Op het dak is een gezamenlijke daktuin gerealiseerd waar alle bewoners van het complex gebruik van mogen maken”.

De huidige parkeerkelder is gehandhaafd, welke ruimte biedt voor 31 parkeerplaatsen, een ruime fietsenstalling en bergingen, behorende bij de appartementen.

In de maatschappelijke ruimtes op de begane grond zijn het Cardiologie Centrum Amsterdam en het kinderdagverblijf Unikidz gevestigd.

Renovatie gevel
De complete gevel is gerenoveerd, het metselwerk is hersteld en de kunststof kozijnen zijn vervangen voor aluminium kozijnen voorzien van HR++ glas. De gevelopeningen aan de voorgevel zijn doorgetrokken tot aan de vloer zodat er Franse balkons gerealiseerd konden worden.

“Het glas-in-lood aan de linkerzijde van de gevel is hersteld en voorzien van isolatieglas”

De begane grond heeft een meer open karakter gekregen doordat de gevelopeningen zijn samengevoegd en ook tot de vloer zijn doorgetrokken. De glazen opbouw en het opbouwtje aan de rechterzijde (nummer 65) van het pand is verhoogd in verband met de nieuwe installaties en de liftuitloop.

Meer informatie over de nieuwbouw kunt u vinden op de volgende pagina: De Karel nieuwbouw (fase 2)

Betrokken partijen
Architect: ZZDP architecten B.V.
Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs B.V.
Installatieadviseur: Valstar Simonis B.V.
Bouwkundig aannemer: H&R Bouw B.V.
Werktuigbouwkundig W- installateur: Terberg Totaal Installaties B.V.
Elektrotechnisch E- installateur: De Blaauw Installatietechniek B.V.
Installatieadviseur: Valstar Simonis
Bouwfysica & brandveiligheid: Peutz B.V.
Ruimtelijke ordening: BRO adviseurs in ruimtelijke ordening, economie en milieu B.V.
Ecologie: Econsultancy B.V.
Grondonderzoek: Fugro Geoservices B.V.

Duurzaamheid

Voor het gebruik van de panden (zowel fase 1 als fase 2) wordt een WKO (Warmte Koude Opslag) gerealiseerd. Middels de WKO wordt bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van het complex. De appartementen krijgen allemaal vloerverwarming die is aangesloten op de warmtepomp van het WKO systeem. In de zomer wordt dit benut om voor verkoeling te zorgen. Vooruitstrevend op het nieuwe regeerakkoord zijn de panden compleet gasloos.
Op het dak van de begane grond wordt een sedum dakbedekking toegepast. Een sedum dak draagt aan een betere isolatie en dient als waterbuffering van regenwater. Daarnaast worden op een gedeelte van het dakoppervlak zonnepanelen geplaatst om onder andere elektriciteit te oogsten voor de verlichting en warmtepompen. Alle appartementen worden voorzien van energielabel A.

Nieuwsberichten

Nieuwsbericht mei 2018
Start werkzaamheden “De Karel”

Nieuwsbericht januari 2018
Vergunning fase 1 verleend

Nieuwsbericht oktober 2018
Verbouwing De Karel in volle gang!

Nieuwsbericht januari 2019
Voortgang verbouwing “”De Karel”

Nieuwsbericht maart 2019
Nieuws over De Karel!

Nieuwsbericht april 2019
Start verhuur De Karel!

Nieuwsbericht juli 2019
Eerste bewoners nemen hun intrek in De Karel

Nieuwsbericht augustus 2019
De Karel | Start fase 2

Volg ons nu ook op Instagram of Facebook:
Instagram De Karel Amsterdam
Facebook De Karel Amsterdam

Overige informatie

Downloads
Brochure de Karel

Verhuur
Alle 53 appartementen zijn verhuurd.