Appartementen De Karel in de Pijp

In 2015 hebben wij de panden aan de Karel du Jardinstraat 61-67 verworven. De panden waarin het voormalige stadsdeelkantoor Zuid was gevestigd staan al enige tijd leeg en voldoen niet meer aan de huidig geldende normen en eisen. De panden worden herontwikkeld naar 77 huurappartementen op een plint van maatschappelijke functies. Het project wordt in twee fases opgedeeld; de renovatie/herontwikkeling van de hoogbouw en de sloop/nieuwbouw van de laagbouw.

Historie

Het pand Karel du Jardinstraat 61-63 werd in 1920-1921 door Kuijt gebouwd. Opdrachtgever was de NV Algemene confectiehandel C&A Brenninkmeijer. In het pand werd kleding voor C&A vervaardigd. Met Hollandia Kattenburg en Gerzon behoorde het atelier voor ruim 400 werknemers tot de grootste van Amsterdam. In 1976 werd het gebouw aan de oostzijde (nummer 65) uitgebreid door architect L. van der Laan uit Leiden. Tot 1984 werd het confectieatelier van C&A gevestigd in het gebouw. Vanaf 1987 was het kantoor van Stadsdeel Zuid.

Ontwerp
Karel du Jardinstraat 61-65 Voorgevel
Karel du Jardinstraat 67 Voorgevel
Karel du Jardinstraat 67 Achtergevel

Karel du Jardinstraat 61-65 / Fase 1
De eerste t/m vierde verdieping wordt getransformeerd naar in totaal 53 huurappartementen in het middensegment. De twee- en driekamerappartementen variëren van circa 50 tot 70 m². De appartementen aan de voorzijde worden voorzien van een semi buitenruimte middels Franse balkons. De appartementen aan de achterzijde krijgen een balkon of terras.

“Op het dak wordt een gezamenlijke daktuin gerealiseerd waar alle bewoners van het complex gebruik van mogen maken”.

De huidige parkeerkelder wordt gehandhaafd, welke ruimte biedt voor 31 parkeerplaatsen, een ruime fietsenstalling en bergingen, behorende bij de appartementen.

De ruimtes op de begane grond zijn gereserveerd voor maatschappelijke functies. De definitieve gebruikers zijn nog niet bepaald, maar te denken valt aan een gezondheids- of een sportfunctie zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, apotheek, huisartsenpraktijk e.d.

Renovatie gevel
De complete gevel wordt gerenoveerd, het metselwerk wordt hersteld en de kunststof kozijnen worden vervangen voor aluminium/stalen kozijnen voorzien van ramen met HR++ glas. De huidige raampartijen in de voorgevel worden doorgetrokken tot aan de vloer en er worden Franse balkons toegevoegd op de verdiepingen.

“Het glas-in-lood aan de linkerzijde van de gevel wordt gehandhaafd en daar waar nodig hersteld.”

De begane grond krijgt een meer open karakter doordat de gevelopeningen worden samengevoegd en ook tot de vloer worden doorgetrokken. De glazen opbouw en het opbouwtje aan de rechterzijde (nummer 65) van het pand worden verhoogd in verband met de nieuw te plaatsen installaties en de liftuitloop.

Nieuwbouw fase 2
De huidige laagbouw (huisnummer 67) wordt gesloopt, waarna een gesloten woonblok wordt gerealiseerd van vier verdiepingen met een twee-laags parkeerkelder. Op de in de plint te vestigen maatschappelijke functie(s) worden 24 huurappartementen gerealiseerd. De tweekamerappartementen zijn circa 57 m² groot. De appartementen bestaan uit twee verdiepingen (maisonnettes) en hebben zowel aan de voor- als aan de achterzijde een buitenruimte (achter een Frans balkon, voor een balkon). De gevel is opgebouwd uit verticale donkerbruine steenstrips welke worden onderbroken door grote raamoppervlakken in aluminium/stalen kozijnen. Het dakvlak van de begane grond ook het dak van het pand zelf wordt voorzien van sedum dakbedekking met daarop drie grote plantenbakken. De buitenruimtes op de begane grond worden voorzien van vlonders.

Tot op heden is de omgevingsvergunning nog niet verleend voor fase 2, deze aanvraag loopt momenteel bij de gemeente Amsterdam.

Betrokken partijen
Architect: ZZDP architecten B.V.
Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs B.V.
Installatieadviseur: Valstar Simonis B.V.
Bouwkundig aannemer: H&R Bouw B.V.
Werktuigbouwkundig W- installateur: Terberg Totaal Installaties B.V.
Elektrotechnisch E- installateur: De Blaauw Installatietechniek B.V.
Installatieadviseur: Valstar Simonis
Bouwfysica & brandveiligheid: Peutz B.V.
Ruimtelijke ordening: BRO adviseurs in ruimtelijke ordening, economie en milieu B.V.
Ecologie: Econsultancy B.V.
Grondonderzoek: Fugro Geoservices B.V.

Duurzaamheid

Voor het gebruik van de panden wordt een WKO (Warmte Koude Opslag) gerealiseerd. Middels de WKO wordt bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van het complex. De appartementen krijgen allemaal vloerverwarming die is aangesloten op de warmtepomp van het WKO systeem. In de zomer wordt dit benut om voor verkoeling te zorgen. Vooruitstrevend op het nieuwe regeerakkoord zijn de panden compleet gasloos.
Op het dak van de begane grond wordt een sedum dakbedekking toegepast. Een sedum dak draagt aan een betere isolatie en dient als waterbuffering van regenwater. Daarnaast worden er op een gedeelte van het dakoppervlak zonnepanelen geplaatst om onder andere elektriciteit te oogsten voor de verlichting en warmtepompen. Alle appartementen worden voorzien van energielabel A.

Bouwplaats en Planning

Het is niet te voorkomen, dat de bouwactiviteiten overlast zullen veroorzaken voor de omwonenden. Caransa Groep zal zich maximaal inzetten om deze overlast tot een minimum te beperken. Zo brengen wij de omwonenden middels een digitale nieuwsbrief op de hoogte van relevante (bouw)ontwikkelingen.


Planning

Karel du Jardinstraat 61-65 / Fase 1
Start bouw: 1e kwartaal 2018
Oplevering: begin juli 2019
Start verhuur: alle appartementen zijn verhuurd

Karel du Jardinstraat 67 / Fase 2
Omgevingsvergunning is aangevraagd en in behandeling
Start bouw: afhankelijk van verstrekking vergunning
Bouwtijd: circa 18 maanden

Een gedetailleerd 6-weken schema van de aannemer treft u in onderstaande PDF, deze wordt elke 6 weken ge-update.
6 wekenschema Transformatie kdj 61-65 te Amsterdam A1-7 dd 20190326

Nieuwsberichten

Nieuwsbericht mei 2018
Start werkzaamheden “De Karel”

Nieuwsbericht januari 2018
Vergunning fase 1 verleend

Nieuwsbericht oktober 2018
Verbouwing De Karel in volle gang!

Nieuwsbericht januari 2019
Voortgang verbouwing “”De Karel”

Nieuwsbericht maart 2019
Nieuws over De Karel!

Nieuwsbericht april 2019
Start verhuur De Karel!

Nieuwsbericht juli 2019
Eerste bewoners nemen hun intrek in De Karel

Overige informatie

Downloads
Brochure de Karel
Bouwplaatsinrichting

Verhuur
Alle 53 appartementen zijn verhuurd.

Wenst u op de hoogte te worden gehouden over de voortgang van het project, dan kunt u onderstaand uw gegevens invoeren. Specifieke vragen over het project kunt u stellen via: dekarel@caransa.nl.