Historie

Het gebouw Karel du Jardinstraat 61-63 werd in 1920-1921 door Kuijt gebouwd, opdrachtgever was de NV Algemene confectiehandel C&A Brenninkmeijer. In het pand werd kleding voor C&A vervaardigd. Met Hollandia Kattenburg en Gerzon behoorde het atelier voor ruim 400 werknemers tot de grootste van Amsterdam. In 1976 werd het gebouw aan de oostzijde (nummer 65) uitgebreid door architect L. van der Laan uit Leiden. Tot 1984 werd het confectieatelier van C&A gevestigd in het gebouw. Vanaf 1987 was het kantoor van Stadsdeel Zuid. In 2015 hebben wij de gebouwen verworven, deze werden toentertijd verhuurd aan tijdelijke gebruikers.

Ontwerp

DE KAREL 1.0 (oudbouw)
De eerste t/m vierde verdieping van De Karel 1.0 is getransformeerd naar in totaal 53 huurappartementen voor het middensegment. De twee- en driekamerappartementen variëren van circa 50 tot 70 m². De appartementen aan de straatzijde (zuid), zijn voorzien van Franse balkons. De appartementen aan de achterzijde (noord) beschikken over een eigen balkon of terras. Op het dak (5e verdieping) is een gezamenlijke daktuin gerealiseerd waar alle bewoners van het complex gebruik van kunnen maken.

De interieurafwerking van de appartementen en de algemene ruimtes is samengesteld door interieurontwerper Piet Boon. Er liggen houten vloeren, de plafonds zijn voorzien van wit spuitwerk en de wanden zijn wit geschilderd. Bovendien hebben alle appartementen een plafondhoogte van bijna drie meter en lopen de ramen nagenoeg van vloer tot aan plafond. De badkamers zijn volledig afgewerkt met vloer- en wandtegels en voorzien van een douche en wastafelmeubel. Het toilet is apart. De keukens bevatten inbouwapparatuur zoals een vaatwasser, koelkast, inductiekookplaat en een combimagnetron. De kastjes zijn lichtgrijs en het aanrechtblad is grijs composiet. Op de vloer in de keuken liggen lichtgrijze tegels.

De volledig verdiepte kelder is gehandhaafd, die ruimte biedt voor 31 parkeerplaatsen, een ruime fietsenstalling en bergingen.

In de maatschappelijke ruimtes op de begane grond zijn het Cardiologie Centrum Amsterdam, kinderdagverblijf Unikidz en Stichting Afasie gevestigd.

Renovatie gevel
De complete gevel is gerenoveerd, het metselwerk is hersteld en de lichte kunststof kozijnen zijn vervangen voor donkere aluminium kozijnen voorzien van HR++ glas. De gevelopeningen aan de voorgevel zijn doorgetrokken tot aan de vloer zodat er Franse balkons gerealiseerd konden worden. Het glas-in-lood aan de linkerzijde van de gevel is hersteld en voorzien van isolatieglas.

De begane grond heeft een meer open karakter gekregen doordat de gevelopeningen zijn samengevoegd en tot de vloer zijn doorgetrokken. De glazen opbouw en het opbouwtje aan de rechterzijde (nummer 65) van het pand is verhoogd in verband met de nieuwe installaties en de liftuitloop.

De KAREL 2.0 (nieuwbouw)
De laagbouw, behorende bij het oude stadsdeelkantoor, is in 2018 gesloopt. Op het perceel is een nieuw complex gebouwd bestaande uit vier verdiepingen, een maatschappelijke plint en een dubbellaags parkeerkelder.

Op de verdiepingen zijn 24 tweekamerappartementen gerealiseerd van circa 48 m², bestemd voor middensegment huur. De appartementen zijn opgebouwd als zogenaamde “maisonnettes” (verdeeld over twee verdiepingen), waarbij de slaapkamer altijd is gepositioneerd aan de achtergevelzijde (noord) en de woonkamer/ keuken aan de straatzijde (zuid). De appartementen zijn het zelfde afgewerkt als in De Karel 1.0. Alleen is hier gekozen voor een pvc vloer in plaats van een houten vloer. In verband met de vluchtwegen en de toegang tot de gezamenlijke daktuin en de parkeergarage in de oudbouw, zijn de twee gebouwen middels een inpandige gang op twee verdiepingen met elkaar verbonden.

Alle bewoners beschikken over een eigen buitenruimte op het zuiden, tevens kunnen zij gebruik maken van het gezamenlijke dakterras van het naastgelegen complex De Karel 1.0.

Op de begane grond zijn twee maatschappelijke ruimtes gerealiseerd, waarvan er één is verhuurd aan de Kattenkliniek. De andere ruimte staat nog leeg.

In de dubbellaags kelder, met een diepte van ruim vijf meter, is een automatisch parkeersysteem gerealiseerd. Het parkeersysteem biedt plaats aan totaal 53 auto’s, waarvan 28 elektrische laadplaatsen. Door het gebruik van het automatische parkeersysteem, worden de twee verdiepingen van de kelder optimaal gebruikt. Het automatisch parkeersysteem is gerealiseerd door Lödige Industries. Zie hierbij een korte film over de gebruik van het systeem:

Bijzondere gevel
De gevel is afgewerkt met verticaal verlijmde Peterson stenen in een lang formaat (ca. 50 cm), waarbij platte en uitstekende stenen elkaar afwisselen. Hierdoor krijgt de gevel een bijzonder reliëf. Ook de binnenmuren van de balkons zijn bekleed met de Peterson steen, verticaal gelegd. In combinatie met grote raampartijen en donkere kozijnen sluit De Karel 2.0 perfect aan op de naastgelegen gebouwen, maar heeft het toch een eigen signatuur.

Uitvoerende partijen
Architect : ZZDP Architecten
Interieurontwerper: Piet Boon
Installatieadviseur: Valstar Simonis B.V.
Bouwfysica en brandveiligheid: Peutz B.V.
Aannemer: Hillen & Roosen
Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs B.V.
W-installateur: Terberg Totaal installaties B.V.
E-installateur: De Blaauw Installatietechniek B.V.
Keukens: De Mandemakers Groep
Vloeren: Jim Bouwmeester en De Kruijff
Liften: Otis

Duurzaamheid

Het gehele complex is gasloos. Voor het gebruik van de gebouwen is een WKO (Warmte Koude Opslag) gerealiseerd. Middels de WKO wordt bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van het complex. De appartementen krijgen allemaal vloerverwarming die is aangesloten op de warmtepomp van het WKO systeem. In de zomer wordt dit benut om voor verkoeling te zorgen.

Op de lage daken is groen- sedum toegepast. Een sedum dak draagt bij aan een betere isolatie en dient als waterbuffering van regenwater. Daarnaast zijn op de daken zonnepanelen geplaatst om onder andere elektriciteit te oogsten voor de verlichting en warmtepompen. Alle appartementen zijn voorzien van energielabel A.

Nieuwsberichten

Nieuwsbericht mei 2018
Start werkzaamheden “De Karel”

Nieuwsbericht januari 2018
Vergunning fase 1 verleend

Nieuwsbericht oktober 2018
Verbouwing De Karel in volle gang!

Nieuwsbericht januari 2019
Voortgang verbouwing “”De Karel”

Nieuwsbericht maart 2019
Nieuws over De Karel!

Nieuwsbericht april 2019
Start verhuur De Karel!

Nieuwsbericht juli 2019
Eerste bewoners nemen hun intrek in De Karel

Nieuwsbericht augustus 2019
De Karel | Start fase 2

Nieuwsbericht juli 2020
Nieuwbouw De Karel 2.0 van start

Nieuwsbericht januari 2021
De Karel gaat de hoogte in!

Nieuwsbericht november 2021
Eerste bewoners nemen hun intrek in de Karel 2.0

Nieuwsbericht augustus 2022
Realisatie automatisch parkeersysteem in De Karel 2.0

Overige informatie

De Karel 1.0 is 2019 opgeleverd, de Karel 2.0 in 2021. Alle 77 appartementen zijn verhuurd.